Hoi Wouter!
Het lastig om je een beeld te geven van een werkdag omdat elke dag anders is en je zo veel verschillende kanten op kan als archeoloog.
Zo kan je bijvoorbeeld beleidsarcheoloog worden. Dan werk je voor een gemeente of provincie. Je krijgt dan vergunning aanvragen voor bijvoorbeeld het bouwen van een gebouw. Het is dan aan jou om voor de betreffende locatie uit te zoeken of daar archeologisch onderzoek moet plaatsvinden voordat ze gaan bouwen.
Als je veld-archeoloog wordt sta je vaak buiten. Je kan dan op een opgraving staan van meerdere dagen of zelfs meerdere weken. Of je gaat erop uit om grondboringen te zetten. Als veld-archeoloog zie je veel van de regio waar je werkt en leer je over het landschap en de historische waarde.
Je kan ook nog materiaalspecialist worden. Als jij bijvoorbeeld alles weet over aardewerk uit een bepaalde periode zal je vaak vondsten van opgravingen op je bureau krijgen om deze te determineren. Als je meer richting de botanische kant gaat zul jij met een microscoop pollen, zaden en andere kleine organische resten onderzoeken. Aan de hand van deze sporen kan jij vertellen wat iemand heeft gegeten of hoe een landschap er duizenden jaren geleden heeft uitgezien (dus welke bomen en planten er groeiden)
Je kan je ook nog specialiseren in botmateriaal. Jij kan dan aan een bot zien van welk dier het is geweest. Bij menselijk botmateriaal kan je ook de leeftijd en het geslacht bepalen. En in sommige gevallen zelfs of de persoon bepaalde ziektes had.
En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden!
Ik hoop dat ik je een beetje een beeld heb kunnen geven. Als je meer vragen hebt stel ze vooral!