Beste Sam,
Ik begrijp jouw twijfel tussen HBO-Rechten en Fiscaal Recht en Economie. HBO-Rechten gaat over verschillende rechtsgebieden te denken aan strafrecht, bestuursrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht. Daarnaast wordt tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan communicatieve vaardigheden en taalvaardigheid. Daarentegen is Rechtsgeleerdheid (universiteit) meer gericht op wetenschappelijke theorie en onderzoeksvaardigheden.
De opleiding Fiscaal Recht en Economie gaat qua rechtsgebied voornamelijk over het belastingrecht. Hierbij kan je denken aan de vakken inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, maar ook ondernemings- en faillissementsrecht, vermogensrecht, Europees recht en Internationaal Belastingrecht. In het eerste jaar van de opleiding Fiscaal Recht en Economie kan je zonder studievertraging switchen naar de opleidingen Accountancy en Finance & Control. Wanneer je wilt switchen tussen HBO-Rechten en Fiscaal Recht en Economie loop je wel studievertraging op, gezien het verschil in inhoud van de opleidingen en de startdatum van september.
Om door te stromen naar de universiteit is het verplicht om een HBO-propedeuse in het eerste studiejaar te halen. Hierbij maakt het niet uit als je HBO-opleiding Fiscaal Recht en Economie of HBO-Rechten is. Bij sommige universiteiten biedt een HBO-propedeuse rechtstreeks toegang tot de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid, terwijl je bij andere universiteiten ook een vwo-certificaat Nederlands nodig hebt. Ik wil je adviseren om te kijken bij een aantal universiteiten naar deze eisen.
Ik hoop dat dit antwoord jou op weg helpt om een goede keuze te maken. Mocht je nog een vraag hebben, dan kun je deze gerust stellen!
Met vriendelijke groet,
Naomi