Hi Manon,
1. Ikzelf heb voor deze opleiding gekozen vanwege een paar redenen: ik wil creatief bezig zijn, ik wil iets kunnen betekenen voor mensen en elke dag moet anders zijn.
Als interieurontwerper kan ik mensen helpen die met een interieurprobleem zitten. Ik kan hun probleem oplossen en iets voor ze betekenen waar ze nog jarenlang profijt van hebben. Of het een particuliere klant is of zakelijk maakt mij niets uit. Daarnaast houd ik niet van een 9 tot 17 kantoorbaan. Ontwerper zijn is een beroep dat 24/7 doorgaat. Creativiteit zet je namelijk niet uit na 17.00uur haha! Elke dag is anders, elke dag heb je weer met andere mensen te maken en ook elk ontwerp heeft ook een andere aanpak nodig.
2. Een studiejaar is opgedeeld in twee semester van elk een halfjaar. Tijdens deze semester zijn er niet zo zeer "vakken". Je gaat bijvoorbeeld niet eerst een uurtje kunstgeschiedenis volgen en daarna een uurtje bouwkunde. De vakken lopen als een rode draad door het semester en zijn onderling verweven. Hierdoor sluit alles op elkaar aan en vullen bepaalde aspecten elkaar aan. Tijdens de colleges gaat het o.a. over kunstgeschiedenis, designgeschiedenis, bouwkunde, trendforecasting, materialisatie, tekenen, verlichting en nog veel meer. Deze vakken worden elke vijf weken getoetst tijdens de toetsweek. Het kan zijn dat je tijdens de toetsweek een theorietoets hebt, een ontwerp moet inleveren waaraan je weken hebt gewerkt of dat je tijdens het toetsmoment iets moet ontwerpen.
3. Na de studie heb je je Bachelor of Arts behaald en ben je klaar voor het werkveld. Sommige studenten beginnen als ZZP'er en een ander gaat aan de slag voor een ontwerpstudio of interieurarchitect. Je kan ook doorstuderen. De studie tot interieurarchitect volg je bijvoorbeeld twee jaar aan de HKU. Hierna moet je nog twee jaar werkervaring opdoen, voordat je jezelf interieurarchitect mag noemen. Dat is namelijk een beschermde beroepstitel.
4. Ikzelf ben van plan na mijn studie nog door te studeren tot interieurarchitect. Als doel heb ik om mijn eigen ontwerpstudio te hebben, waar ik met een klein team mag ontwerpen voor zowel particulieren (woningen, vakantiehuizen, tuinhuizen etc.) als zakelijke klanten (winkels, kantoren, musea, horeca).
5. In je tweede en vierdejaar loop je stage. De stages duren ongeveer 15 tot 20 weken (een heel semester is 20 weken). Stagelopen kan bij verschillende bedrijven: interieurarchitectuur studio, interieurstylist, woonwinkel etc. In het tweede jaar ligt de nadruk van je stage op het ontdekken van het vakgebied. In je vierde jaar is het een meewerk stage en ga je als interieurontwerper aan de slag voor een interieurbedrijf.
Groetjes,
Milan