Ondernemerschap & Retailmanagement

in welke vakken doe je examens?

Joshua
meer dan 1 jaar geleden
1 Antwoord
Loraine Bruinink
Loraine Bruinink
meer dan 1 jaar geleden

Hi Joshua,

Bij deze opleiding noemen we het geen "vakken" en rond je dit niet af in "examens" zoals je gewend bent op de middelbare school. Alle lessen die je volgt dragen bij aan de ontwikkeling van jou als ondernemer. Het eerste leerjaar leer je alles over het ondernemerschap. Je maakt kennis met de verschillende fases van een onderneming. Ook raak je bekend met de thema's van de opleiding en de werkwijze met loops en tribes. Vanaf het eerste moment staat het zelfstandig ondernemen centraal. Zitten mensen wel op jouw ideeën te wachten? En hoe innoveer je met technologische ontwikkelingen?

Het tweede leerjaar bestaat uit thema’s die in samenwerking met het werkveld zijn bepaald. Deze onderwerpen zijn actueel en belangrijk voor de maatschappij. Daarnaast blijft in het tweede leerjaar ook ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling een grote rol spelen. Zo kun je goed voorbereid keuzes maken voor een minor, stage en jouw uitstroomprofiel.

In het derde jaar kun je zelf kiezen of je een minor in het eerste of in het tweede semester wilt volgen. Een minor is een verplicht half jaar onderwijs naar keuze. Je kan een onderwerp kiezen wat jou aanspreekt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een half jaar een andere opleiding te volgen (kennis verbreden) of je kan een onderwerp kiezen waar je expert in wilt worden (verdiepen). Een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je een eigen kleur aan je studie. Je kunt je minor ook in het buitenland volgen.

In het andere semester werk je mee in het Smart Solutions Semester van Saxion en volg je het vak Living Technology. Bij Smart Solutions werk je in een team met studenten van andere opleidingen aan een complex en actueel vraagstuk uit de praktijk, vaak met een technologische component. Bij Living Technology krijg je een verdieping op het onderwerp innovatie met speciale aandacht voor technologie. Je gaat kansen zien voor nieuwe toepassingen en nieuwe business en verdienmodellen bedenken o.b.v. technologische ontwikkelingen.

In jaar 4 studeer je het gehele jaar af op een nieuw of vernieuwd businessmodel, met een technologische component. Je kan kiezen uit de afstudeerprofielen:

• Start up/ scale up; beginnen eigen bedrijf en/of uitbreiden van je bedrijf

• (Familie) bedrijfsovername; overnemen van een bedrijf

• Retail; meedenken binnen een Retailbedrijf

Tijdens de studie wordt je intensief begeleid door een coach en krijg je begeleiding van experts, business mentoren en externe beoordelaars. Door het doorlopen van 6 milestones ga je een idee uitwerken tot een businesscase. In iedere milestone heb je een andere opdracht, gericht op het steeds verder brengen van je idee. Tijdens deze milestones staan 3 leerlijnen centraal. Elke periode, ook wel kwartiel genoemd rond je deze "vakken" af. Dus reken op drie toesten per 10 weken. Dat kan zijn door middel van een theorie toets maar denk verslaglegging, presentaties, of (bedrijf)casussen. Dat kun je dus zien als "examens", waar je per leerjaar twee kansen voor krijgt.

Verder is het zo dat je geen vast rooster hebt, zoals je dat kent op de middelbare school. Er zijn fysieke lessen en zoals dat bij onze opleiding heet workshops waarbij de stof wordt aangeboden. Verder zijn er diverse contactmomenten met coaches/begeleiders die je verder helpen met de projecten. De overige tijd ben je bezig met zelfstudie of werk je samen met je projectgroep aan de opdrachten.

Uitgebreid antwoord, wat hopelijk antwoord geeft op de door jouw gestelde vraag.

Succes met je studiekeuze en neem gerust nogmaals contact met ons op!

Groetjes Loraine

Is jouw vraag nog niet beantwoord?