Toegepaste Psychologie

Ik heb een vraag over de baankans. Ik zou graag het eerste jaar mijn P willen halen en naar de universiteit. Is dit een reëel beeld? Je bent vrij afhankelijk van de maatschappij, dus wat als er geen behoefte meer is? ben je dan werkloos?

Saskia
meer dan 3 jaar geleden
1 Antwoord
Loeka
Loeka
meer dan 3 jaar geleden

hi Saskia,

ik ben nu een tijd afgestudeerd en werk nu aan de faculteit sociale wetenschappen van een universiteit, dus ik heb een redelijk goed beeld van de werksituatie van doorstromers naar de uni.

Je vraag is op te delen in 2 punten:

- Allereerst de propedeuse doorstroom.

Het is zeker reëel om na je propedeuse in te stromen bij de universiteit. Houd er wel rekening mee dat je altijd moet voldoen aan álle instroomeisen van die opleiding en universiteit. Het kan dus zijn dat een propedeuse alleen niet genoeg is. Ook hebben veel WO-opleidingen psychologie een loting. Aan de eisen voldoen is dus geen garantie dat je daadwerkelijk kan starten. Maar alle disclaimers ter zijde: het is zeker te doen en veel studenten gingen je al voor!

- Dan de banenkans.

Je wordt niet opgeleid voor één specifiek beroep. Als je WO-psychologie gaat doen, wordt je niet altijd automatisch behandelend therapeut. Sommige mensen worden bijvoorbeeld bedrijfscoach binnen de arbeids- en organisatiepsychologie, of communicatietrainer, wetenschappelijk onderzoeker of zelfs ondernemer. De banenkans hangt daarmee af van jouw studiepad en de specialisatierichting die je gaat doen.

Voor een beeld van alle specialisaties kan je eens kijken op masterstudie-sites welke beroepkeuzes zij aangeven. Kijk bijvoorbeeld een hier: https://www.uu.nl/bachelors/psychologie/aansluitende-masters

en hier: https://www.ru.nl/opleidingen/bachelor/psychologie/studieprogramma-vakken/master/

Als je echt therapeut wilt worden, dan hierbij voor het gemak een voorbeeld: Voor het beroep van behandelaar of psychotherapeut heb je een heel specifiek pad dat je moet bewandelen. Je gaat via een WO bachelor naar een WO master. Tijdens die master behaal je bepaalde vakken en onderdelen zodat je een LOGO-verklaring, BIG-register en aantekening psychodiagnostiek kan voeren. Universiteiten kunnen je helpen daarin een keuze te maken. Ná die master kan je een GZ-opleiding doen, waarmee je opgeleid wordt tot gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog). Daar zijn altijd beperkte plekken voor, en je moet solliciteren voor een opleidingsplek. Het is een specialistische leer-werkfunctie.

Behandelaren zijn áltijd nodig, en worden zelfs steeds belangrijker. Het enige dat lastig is daaraan, is dat het voor een groot deel functies zijn waar geld voor vrijgemaakt wordt. De gezondheidszorg is regelmatig in bezuiniging, dus het is wel al lange tijd zo dat er veel meer mensen een opleiding in de psychologie of tot gz-psycholoog willen volgen, dan dat er plek is om mensen aan te nemen.

Ik hoop dat dit je een goed beeld geeft van het opleidingspad van een psycholoog aan de universiteit. Maar schroom niet om ook eens informatie in te winnen bij universiteiten, zij kunnen je vaak ook helpen met je vragen.

Succes met je zoektocht!

Is jouw vraag nog niet beantwoord?