Hoi Arezo, Ik werk inmiddels al een tijdje in het werkveld dus kan vooral je eerste vraag inhoudelijk beantwoorden. Zoals Lina ook al zegt, ligt het aan de functie waar je in terecht komt. Wat goed is om te weten, is dat je in bijvoorbeeld de gezondheidszorg of GGZ altijd onder een GZ-psycholoog of klinisch (neuro)psycholoog zal komen te werken. Zij zijn eindverantwoordelijke voor het proces, zowel voor de het instituut als voor de verzekering, maar dat betekent niet altijd dat zij je 'monitoren'. In de praktijk zal dit vaak bestaan uit een krabbeltje of hier en daar wat supervisie en controle, waarbij je zelf verantwoordelijkheden hebt. Je neemt hen dan delen van het werk uit handen, zoals het afnemen van tetst of het voorbereiden van de verslaglegging. Het is een ondersteunende functie van de GZ-psych. Je zou uiteindelijk zelf ook door kunnen studeren tot GZ-psycholoog maar houd er rekening mee dat dit een proces is dat jaren kan duren, omdat je eerst een Master moet hebben, om vervolgens een GZ-opleidingsplek te verkrijgen nadat je werkervaring opgedaan hebt. Verder zijn er ook functies waarbij je veel zelfstandigheid hebt. Denk bijvoorbeeld aan wervings- en selectiefuncties of loopbaanbegeleiding.
Ik heb tijdens mijn studie wiskunde wel hier en daar nodig gehad, dus een beetje aanleg is wel handig om meer gevoel te hebben voor wat waardes en cijfers nou eigenlijk betekenen maar ik vond dat je dit prima op kon pikken tijdens de studie zelf.
Hoop dat dit helpt! :)
Hey :)
1) Dat ligt een beetje aan de baan die je wilt doen in toekomst. Er zijn banen waarin je helemaal zelf kunt werken en er zijn banen waarin je alleen een soort voorbereidend baan heeft. Er is wel ook de mogelijkheid om een master en een GZ-opleiding te volgen en hiermee kun je dan heel zeker zijn dat je heel veel zelfstandig mag doen.
2) Volgens mij moet je niet heel goed in wiskunde zijn. Er is een vak Toegepaste Onderzoek, waarin je statistiek nodig hebt. Je hebt wel voor alle vakken en meer of minder biologische kennis nodig.
3) De boeken zijn bijna alle in het Nederlands. Sommige artikelen zijn in het Engels, maar daar heb je altijd ook tijd om die rustig door te kunnen werken. Een grote TIP: alvast beginnen om series en films in het Engels te kijken! ;)