Hallo Thijmen,
In aanvulling op Mathijs wil ik nog even vermelden dat de studie werktuigbouwkunde, en daarmee ook veel functies in het werkveld, vooral gericht zijn op het ontwerpen en construeren (berekenen) van installaties of producten.
Gedurende de studie werktuigbouwkunde wordt er bijvoorbeeld ingegaan op de achterliggende thermodynamische principes (waarom werkt een motor), of het gieten van een motorblok maar niet op het repareren of tunen.
Wil je bijvoorbeeld leren over hybride aandrijvingen of de werking van een moderne autoblok dan zou ik automotive adviseren.
Wil je graag leren hoe je hydrauliek moet combineren met elektrische aansturingssystemen dan zou ik mechatronica adviseren.
Als je graag wilt weten hoe een motorblok wordt gemaakt, en hoe dit beter kan (lichter, sterker) of hoe je iets kan laten bewegen door hydrauliek of bijvoorbeeld een elektromotor dan zou ik werktuigbouwkunde echt adviseren.
Overigens is het niet zo dat je met de ene studie andere dingen uitsluit, je kan later specialiseren binnen een bepaald deelgebied.
Een veel gehoorde mis opvatting is dat je bijvoorbeeld echt leert lassen tijdens de studie werktuigbouwkunde, je zal waarschijnlijk tijdens de studie een paar uur lassen zodat je een beetje het benul hebt wat deze productietechniek inhoudt. Wil je echt goed (of gecertificeerd) lassen dan zou ik een lascursus aanbevelen.
Ik wil je wel echt adviseren om, wanneer je het kunt, hbo-werktuigbouwkunde te gaan doen na bijvoorbeeld je havo. Je kan dan later altijd voor meer praktijkgericht werk kiezen, maar avondschool of doorstromen na een mbo-opleiding omdat je meer wilt kunnen (of verdienen) is wel echt pittig.
Ik hoop je voldoende geadviseerd te hebben, heb je meer vragen dan hoor ik het graag.